Epizodista

Minden, ami streaming

2020 legjobb sorozatai

A rengeteg megpróbáltatás miatt talán a legjobb lenne vissza se nézni 2020-ra, de úgy gondolom egy sorozatos összegzés erejéig érdemes egy utolsó pillantást vetni a tavalyi évre. Szerencsére ebben a tekintetben nem volt okunk panaszunk, mennyiségi, és ami jóval fontosabb, minőségi szempontból is elégedettek lehettünk a felhozatallal. Természetesen ezúttal is voltak olyan alkotások, amelyeket fájó szívvel hagytam ki, többek között a Defending Jacob, a Never Have I Ever, a The Last Dance, és a The Good Place járt közel a legjobb tízbe való bekerüléshez.

Nézzük az idei év legjobbjait:

1. Mrs. America (FX)

Magyarország: Mrs. America (HBO GO)

p08jn207.jpg

Kortabló a hetvenes évek Amerikájából, amelynek történései a mai napig hatással vannak az ország társadalmára. A női egyenjogúságért folytatott mozgalom történetét bemutató sorozat egyik legnagyobb erénye, hogy objektív nézőponttal bír, és a nyílt állásfoglalás helyett szépen végigvitt karakterrajzai segítségével értjük meg az egyes szereplők cselekedeteit és azok indítékait. A szereplőgárda parádés, és bárki is került  fókuszba az adott epizódon belül, Cate Blanchett, Rose Byrne, Uzo Aduba, Elizabeth Banks, Margo Martindale, John Slattery és Sarah Paulson alakításainak köszönhetően mindegyiküket közel éreztük magunkhoz. Miközben a fókusz az egyenjogúsítási mozgalmon van, betekintést nyerhetünk az USA nagy változások előtt álló társadalmi közegébe, a konzervatív és liberális nézőpontok ütköztetésébe, és mint a legjobb történelem órák, világossá válnak számunkra az okok és okozatok, valamint láthatjuk magunk előtt kirajzolódni a jövőképet is.

2. Normal People (Hulu)

Magyarország: Normális emberek (HBO GO)

normal-people.jpg

A sorozat, amelyet 2020-ban a legközelebb éreztem magamhoz. Mindezt a bensőséges hangulatával sikerült elérnie a regényadaptációnak, valamint az erre rásegítő fényképezéssel, és zenei motívumaival, de nem feledkezhetünk meg a színészek érzékeny és hiteles alakításairól sem. Mintha csak ott álltam volna végig Marianne and Connell mellett, akiknek komplikált kapcsolatát tökéletes ültette képernyőre Lenny Abrahamson és Hettie Macdonald. Gyönyőrűen ábrázolták az intimitást, végig el tudták kerülni azt, hogy az érzelmes jelenetek túlságosan szentimentalista jelleget öltsenek. Ha egy napjainkban is releváns, elgondolkodtató, egyszerre szép és megrázó szerelmi történetet kerestek, akkor a Normal People tökéletes választás lesz.

3. Better Call Saul (AMC)

Magyarország: Better Call Saul (Netflix)

better-call-saul-s5e9.jpg

Az ötödik évaddal visszavonhatatlanul egyértelművé vált, hogy a Rhea Seehorn által életre keltett Kim Wexler a sorozat lelke. Közeledünk a mindenki által ismert végkifejlethez, egyre több mindenben hasonlóság van az anyasorozattal, elég csak a mexikói részre gondolni, de a legjobb jelenetek Kim nevéhez fűződtek. Emberinek érezzük egy olyan világban, ahol az ő általa képviselt lelkiismeretesség és becsület kiveszőben van, mindeközben elképesztően izgalmas és komplex karakterré nőtte ki magát. A hatodik, és egyben befejező évad feltehet majd a pontot az i-re, és megtörténhet az a nem túl gyakori jelenség, hogy egy előzménysorozat felülmúlja a nagynevű elődöt.

4. The Great (Hulu)

Magyarország: Nagy Katalin - A kezdetek (HBO GO)

tgr_102-1575rt-4_1.jpg

Ismét egy Hulu-s sorozat, idén hatalmasat ment a streaming szolgáltató. Ha röviden akarnánk megfogalmazni miről is szól a The Great, akkor elég annyit mondani, hogy Nagy Katalin fiatal korát mutatja be, a hatalomra vezető út nehézségeire és egyúttal szép pillanataira koncentrálva. Ez alapján azonban sokan legyintenének egyet, miszerint nem az ő ízlésviláguknak való egy száraz történelmi alkotás. Szerencsére a száraz az utolsó jelző, amely eszünkbe juthat. Talán a legtöbbet idén ezen a sorozaton nevettem, olykor kifinomult, s fanyar, máskor egyszerű, de mégis jól működő humor jellemzi, és örömteli, hogy közben a drámai jelenetek is kiválóan működnek. A készítő, Tony McNamara remekül eltalálta az arányokat, amelyben segítségére volt Elle Fanning és Nicholas Hoult párosa, akik lubickoltak a szerepeikben.  Zsebben van a második évad, és bár a történelmi tények alapján nagy meglepetés nem érhet minket, de ezzel együtt is kíváncsian várjuk a cliffhanger feloldását.

5. High Fidelity (Hulu)

Magyarország: nem volt még hazai premier

high-fidelity-hulu-zoe-kravitz-rob_2_1.jpg

Az idei esztendő legfájdalmasabb kaszája. Sajnálatos módon mindössze egy évad adatott meg a Nick Hornby-s könyvadaptációnak, amely úgy tűnik, hogy regény, film, és sorozatformátumban is kimagasló minőséget képvisel. Igazából a High Fidelityt leginkább egy életérzéshez lehet hasonlítani, maguk a történetszálak papíron elolvasva sablonosnak hatnának, de a tévé előtt azt kívánod magadban, hogy bárcsak te is mindennap benézhetnél a lemezboltba, és laza, popkulturális utalásokkal teli beszélgetést folytathatnál Robynékkal. Utóbbit a fantasztikus Zoë Kravitz alakítja, az ő esendő, de imádnivaló és laza karaktere van a fókuszban, no és természetesen a zene, amely megágyaz a sorozat hangulatának. Bár nem kapunk folytatást, az első évad önmagában is megállja a helyét, így nyugodtan megnézhetik azok is, akik esetleg a befejezetlenség miatti frusztrációtól tartanának.

6. The Good Fight (CBS All Access)

Magyarország: Diane védelmében (HBO GO)

gf_1.jpg

Igencsak rövidre sikeredett a járvány miatt a The Good Fight negyedik évada, viszont ez a hét epizód is elég volt ahhoz, hogy előkelő helyet kapjon az év végi összesítés során. A harmadik évadban néha már elvetette a sulykot a készítő King házaspár, ugyan szeretem a jogi dráma meglepő, és sok esetben abszurd húzásait, valamint kendőzetlen politikai véleményformálását, azonban túlzásba estek néhány történetszál esetében. Ez az idei évadra egyáltalán nem volt jellemző, már az alternatív történelmet bemutató évadnyitó megnyert magának, onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Sajnos a Lucca-t alakító Cush Jumbo, valamint az Adrian-t megformáló Delroy Lindo nem lesznek állandó szereplők a következő szezonban, és bár kétségkívül érzékeny veszteségek, nem féltem Kingéket, idén is sikerült izgalmas új szereplőket behozniuk.

7. Ted Lasso (Apple TV+)

Magyarország: Apple TV+

ted-lasso-2.jpg

Nagyon kellett nekünk idén a Ted Lasso. Egy végtelenül pozitív, reményt adó sorozat, amely kiszakított minket 2020 rideg valóságából, és jó értelemben vett érzelmességével konstans mosolyt csalt az arcunkra. Az Apple Tv+ komédiája abszurd alapsztorira épül, miszerint egy egyetemi amerikai fociedzőt leszerződtet az angol Premier League egyik csapata. Annak, aki még nem látta a Ted Lassot, minden bizonnyal elkezdenek peregni a szemei előtt a különféle sablonok, vicces, illetve kínos helyzetek, és az ezekre adott megoldások. Na ezt felejtsük is el. A Ted Lasso egyik nagy erény abban rejlik, hogy főleg az évad második felében a feje tetejére állította a megszokott, és már bejáratott sztereotípiákat, és mindig meglepett bennünket az egyediségével. Ha a Normal People kitépi a szíved, és ezért (is) imádod, akkor a Ted Lasso megnyugtatja és emberséggel tölti meg.

8. Ramy (Hulu)

Magyarország: Ramy (HBO GO)

ramy-season-2.jpg

A sorozat a milyen muszlimnak lenni Amerikában? kérdést járja körül, mindezt gyakran szürreálisnak ható történetszálak segítségével, és ugyan képes megmozgatni a rekeszizmainak, én azonban inkább azt emelném ki, hogy mennyire mélyreható a muszlim identitás kérdésében. Nem véletlen a kritikai hozsanna, és a díjak tömkelege, a főszereplő és készítő Ramy Youssef remekül mutatja be a kulturális és vallási különbségeket, az ezekből adódó megnevettető, és olykor drámai szituációkat. A második évadban a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali is tiszteletét tette, a Ramy tanítását elvállaló sejk szerepében a tőle megszokott karizmatikus alakítást nyújtja. Végezetül meg kell említenem, hogy nincs még egy olyan sorozat, amelyben ennyire szurkolsz a főszereplőnek, de közben a legszívesebben megcsapkodnád, hogy a jószándéka ellenére miként lehet ennyire meggondolatlan és szerencsétlen egyszerre.

9. The Queen’s Gambit (Netflix)

Magyarország: Vezércsel (Netflix)

the-queens-gambit.jpg

A Netflix idei legnagyobb dobása, már ami a saját készítésű sorozatokat illeti. A The Queen’s Gambit jött, látott és győzött, elképesztő népszerűségre tett szert itthon és külföldön egyaránt, nem mellesleg ismét népszerűvé tette a sakkot. A sikere azt kell mondjam teljesen megérdemelt, remekül felépített forgatókönyvvel rendelkezik, Anya Taylor Joy személyében imádnivaló főszereplője van, pontosan tudja mikor kell az érzelmeinkre hatni, a feszes történetszövése miatt pedig nem lehetett betelni vele, és velem együtt minden ismerősöm egyben fogyasztotta el a hét részt. Örömteli, hogy a készítő Frank Scott újabb minisorozatot tervez Anya Taylor Joyjal a főszerepben, ezúttal Nabokov zseniális, Nevetés a sötétben című regényét dolgozzák fel.

10. Perry Mason (HBO)

Magyarország: Perry Mason (HBO GO)
matthew_rhys_as_perry_mason_credit_merrick_morton_hbo_5_0_1.jpg

Az HBO 2019-ben fantasztikus évet zárt, a Succession, Euphoria, Chernobyl, Watchmen, Barry ötösnek köszönhetően ők szállították a legtöbb minőségi sorozatot. Idén ez megváltozott, de hozzá kell tennünk, hogy ez többek között a vírus miatti elhúzódó forgatásoknak is volt köszönhető. Az idei visszatérőik és újoncaik között is találunk szerencsére gyöngyszemeket, amelyek közül nálam a Perry Mason került be a legjobbak közé. Az 1930-as években Erle Stanley Gardner által megalkotott Perry Mason ügyvéd karaktere regényekben, sorozatokban és filmekben is életre kelt. Az HBO alkotása a figura eredettörténetét meséli el, teszi mindezt elsőrangú atmoszférateremtéssel, és a korszellem pontos átadásával, ráadásul a történet is odabilincseli a nézőt a fotelbe. Matthew Rhys tökéletes a címszereplő szerepében, a csatorna pedig nem meglepő módon úgy döntött, hogy berendeli a második évadot a sorozatból.

A bejegyzés trackback címe:

https://epizodista.blog.hu/api/trackback/id/tr4416368956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2021.01.03. 09:04:54

Ha majd olyan sorozatot akarok nézni, ami bizonyos kérdéseket "körüljár" vagy "kortablót" készít, esetleg egy sakkozó nőről készült, akkor mindenképpen megnézem ezeket. Mondjuk azért ezeket nevezni az év legjobb sorozatainak az mindenképpen erős túlzás.

Talán szerencsésebb lett volna a cikknek az "iszonyatosan sznobok és modorosab vagyunk, értem?" címet adni. :D

Ekrü 2021.01.03. 09:13:51

Nálam a HBO Go rövid úton elérte,hogy lekerült a repertoárból.Kb egy éve már oda sem kapcsolunk.Ha nem kaptuk volna ingyen a 3 HBO mellé már rég nem lenne.A Netflix még tartja magát,de ő sem a most divatos PC sorozatok miatt.(Szerencsére ott még nem sok van belőlük)

csakeztengedte 2021.01.03. 10:31:20

arthurthedent:
Elég savanyú egy életed lehet...

eq2 2021.01.03. 10:41:44

A queen's gambit és a normal people valóban jó bár vitathatatlanul építenek a #metoo és a feminizmus szálaira.

A Queen's gambit az utolsó résszel éri el a tetőpontját és csak akkor van értelme ha valaki odáig eljut. Teljesen megértem ha valaki előtte feladja.

A Parry Mason valami rettenetesen színvonaltalanan és gagyi feminista lózung. A Good fight ugyan nem gagyi de a korrektségtől jócskán messze van.

A The great egyszerűen egy lötyögős valami erőltetett polkorrektséggel. A better call saul idei évada lévén hogy ismerjük a végkifejletet annyira nem mozgatott meg hogy elindítsam a filmeket. Simán töröltem megnézés nélkül. A sokadik bőr lehúzása egy rég lezárt sorozatról. A kedvelt karakterek miatt sem tudom már nézni.

Az első sorozatba bele akartam nézni amikor az író leírta hogy objektív de mivel alább a fröcsögő feminizmus nem tűnt fel neki azt hiszem ezt el kell hogy engedjem.

Az a sorozat pedig nem tud nálam esélyt kapni amihez egy drogos alkoholista, drogos alkoholista elkényeztetett csemetéjét találják legalkalmasabbnak... Bocs de innen ezt nehéz lenne akár nullára is kihozni.

tonyk 2021.01.03. 12:00:15

@arthurthedent: Nyilván a felhozatal a szerző ízlésének megfelelő. De mivel nem mondtad még meg a számodra tutit, ezzel még adós vagy. Ez így csak, verem egy kicsit, aztán visszateszem a gatyóba. Vártam volna némi durranást, hogy mi is lett volna a szerinted helyes ajánlat.

A "sakkozó nőt" én is megnéztem. Szerintem nagyon jó. Nem vagyok sznob. Egyszerűen szórakoztató. Igaz esztéta sem vagyok, hogy mindennek így üljek neki, hogy elemezni akarjam.

Buchhalter 2021.01.03. 12:20:28

A The Expanse is felkerülhetett volna. Sokunk szerint az elmúlt évek egyik legjobb sci-fi sorozata lett. A Mandalorian 2 nálam a süllyesztőben végezte. De mit is vártam a Walt Disneytől ... A felsoroltak közül csak a Perry Mansont láttam, bár nekem egy kicsit sablonos volt.

Bozzay Zoltán 2021.01.03. 12:38:55

@Buchhalter: Egyetértek, valóban napjaink talán legjobb sci-fije. Prózai oka van annak, hogy nincs a listában, a negyedik évad teljes egészében 2019 decemberében került fel az Amazonra, így nem szerepelhetett a listában. Az ötödik évadot viszont már hetiben adják, és bár ígéretesen indult a szezon, de még nem fejeződött be.

TraceR 2021.01.03. 14:42:15

Ez egy kifejezetten jó lista. Kiváncsi lennék a fikázók szerint melyik sorozatokat kellett volna inkább ajánlani. Hm?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.01.03. 18:01:00

az én listám:

Kedvenc 2020-as sorozataim:
.
10. Space force 1. évad
9. Avenue 5 1. évad
8. Mandalorian 2. évad
7. Roadkill 1. évad
6. Fargo 4. évad
5. LovecraftCountry 1. évad
4. The Boys 2. évad
3. raised by wolves 1. évad
2. Harley Quinn 2. évad
1. Clone Wars 7. évad

Kedvenc 2020-ban FELFEDEZETT sorozataim:
.
Kingdom, Légió, 4 blocks, Borgen, Black Books, Cobra Kai

eßemfaßom meg áll 2021.01.04. 06:58:24

@arthurthedent: rossz hírem van, a "sakkozónő" nem azért jó mert sznobok és modorosak vagyunk hanem azért mert egy jó történet szuperül leforgatva. Külön előnye, hogy van eleje közepe és vége, nem jön utána 3 évad értelmetlen rétestészta.

eßemfaßom meg áll 2021.01.04. 07:04:45

Itt jegyezném meg, hogy sorozatokat nem csak az usa gyárt, ott vannak pl az angolok a the crown-al, de a spanyoloknál is érdemes nézelődni ( El desorden que dejas, La casa de papel vagy régebbről a Vis a vis)

Hülye aki elolvassa! 2021.01.04. 08:32:40

A The good fight az őrületig fokozza a Trump fóbiát és az antirasszista harcot. Aki erre kíváncsi, annak jó lehet.
Fizetett politikai propaganda.

ekat 2021.01.04. 12:45:21

Hogy érted, a Ted Lasso-nál, hogy "nem volt még hazai premier"?
Fent van a Magyarországon elérhető Apple TV+-on, van magyar felirata, mi kellene még? :)

Leírás

A célom a külföldi és hazai streaming szolgáltatók kínálatának bemutatása.

Kategóriák

Utolsó kommentek

  • ekat: Hogy érted, a Ted Lasso-nál, hogy "nem volt még hazai premier"? Fent van a Magyarországon elérhető... (2021.01.04. 12:45) 2020 legjobb sorozatai
  • Hülye aki elolvassa!: A The good fight az őrületig fokozza a Trump fóbiát és az antirasszista harcot. Aki erre kíváncsi,... (2021.01.04. 08:32) 2020 legjobb sorozatai
  • eßemfaßom meg áll: Itt jegyezném meg, hogy sorozatokat nem csak az usa gyárt, ott vannak pl az angolok a the crown-al... (2021.01.04. 07:04) 2020 legjobb sorozatai
  • eßemfaßom meg áll: @arthurthedent: rossz hírem van, a "sakkozónő" nem azért jó mert sznobok és modorosak vagyunk hane... (2021.01.04. 06:58) 2020 legjobb sorozatai
  • doggfather: az én listám: Kedvenc 2020-as sorozataim: . 10. Space force 1. évad 9. Avenue 5 1. évad 8. Mandal... (2021.01.03. 18:01) 2020 legjobb sorozatai
  • Utolsó 20

Címkék

süti beállítások módosítása